Lions mane (Hericium erinaceus) ir unikālas sēnes, kas arvien vairāk tiek kultivētas Latvijā. Tām piemīt ne tikai izcila garša, bet arī daudzas veselības priekšrocības. Šī recepte ļaus pagatavot gardas un kraukšķīgas Lions mane žāvētās šķēlītes, kas ir lielisks papildinājums gan ikdienas uzkodu klāstam, gan īpašiem gadījumiem.
Sastāvdaļas:
1 glāze svaigas vai žāvētas lauvas krēpes (audzētas Latvijā)
¼ glāze sojas mērces
1 ēdamkarote kļavu sīrupa
1 tējkarote šķidrā dūma
½ tējkarote ķiploku pulvera
¼ tējkarote sīpolu pulvera
¼ tējkarote melnie pipari
Aprīkojums:
Dehidrators vai cepeškrāsns
Pagatavošana:
Sagatavo Lions mane: Ja izmanto svaigas sēnes, tās rūpīgi notīri ar mitru drāniņu. Ja izmanto žāvētas sēnes, tās uz 30 minūtēm iemērc siltā ūdenī un pēc tam notecini.
Marināde: Bļodā sajauc sojas mērci, kļavu sīrupu, šķidro dūmu, ķiploku pulveri, sīpolu pulveri un melnos piparus. Pievieno sagatavotās lions mane un kārtīgi samaisa, lai tās būtu vienmērīgi pārklātas ar marinādi. Ļauj marinēties vismaz 30 minūtes vai arī visu nakti ledusskapī.
Žāvēšana: Izklāj marinētās sēnes vienā kārtā uz dehidratora paplātēm. Iestati dehidratoru uz temperatūru 55-60°C un žāvē 8-12 stundas vai līdz sēnes ir kļuvušas cietas un elastīgas. Ja nav dehidratora, izmanto cepeškrāsni. Sakarsē cepeškrāsni līdz zemākajai temperatūrai (aptuveni 70°C), atstāj durvis nedaudz atvērtas un žāvē sēnes uz ar cepamo papīru izklāta cepešpannas 8-12 stundas.
Padomi:
Lai iegūtu pikantāku garšu, marinādei var pievienot nedaudz čili pārsliņu vai kajēnas piparu.
Eksperimentē ar dažādām garšvielām, piemēram, timiānu, rozmarīnu vai oregano, kūpinātu papriku
Gatavās žāvētās šķēlītes uzglabā hermētiskā traukā vēsā un sausā vietā līdz 2 nedēļām.
Commentaires