Savvaļas Rīsu un Sēņu Zupa
Sēnes:
-
350 g austersēnes, (sasmalcinātas)
-
30 g baravikas (kaltētas)
Dārzeņi:
-
200 g savvaļas rīsi
-
1 mazs puravs (šķēlītēs)
-
1 ķiploku daiva
-
3 ēd.k. pētersīļi
Šķidrumi:
-
1,5 l ūdens
-
2 ēd.k. olīveļļa
-
1 tējk. tomātu mērce
-
1 l dārzeņu buljons
-
250 ml sausais baltvīns
-
120 ml saldais krējums
-
1 ēd.k. sojas mērce
Garšvielas:
-
1 timiāna zariņš
-
1 tējk. melnie pipari
-
1 tējk. sāls
-
1/4 tējk. jūras sāls
Pārējie:
-
75 g sviests
-
2 ēd.k. miltu
-
Dziļā pannā pievieno sāli, timiānu, veselu ķiploka daivu un 1,5 l aukstu ūdeni. Kad sāk vārīties pievieno savvaļas rīsus. Uzliek vāku un vāra 45 min, līdz rīsi ir mīksti.
-
Izņem timiānu un ķiploka daivu. Notecina rīsus.
-
Baravikas ievieto bļodā, pievieno 400 ml vāroša ūdens un atstāj apmēram 15 min, līdz baravikas kļūst mīkstas.
-
Katlā izkausē 15 g sviesta ar olīveļļu, pievieno austersēnes, sasmalcinātu ķiploku, purava šķēlītes un tomātu pastu. Gatavo apmēram 10 min, regulāri maisot, šķidrums iztvaiko.
-
Izņem baravikas no ūdens, tās kopā ar puraviem un austersēnēm liek katlā.
-
Uzber miltus dārzeņiem un vienmērīgi maisa, līdz milti sāk nosēsties. Pievieno vīnu, dārzeņu buljonu un šķidrumu no baraviku bļodas. Vāra aptuveni 15 min.
-
Atlikušo sviestu sajauc ar jūras sāli, melnajiem pipariem un pētersīļiem. Atstāj garšām sajaukties.
-
Pievieno savvaļas rīsus dārzeņiem un sēnēm, vāra vēl 10 min.
-
Pievieno saldo krējumu un sojas mērci, vāra kamēr saldais krējums sāk uzkarst.
-
Pasniedz pievienojot 1 ēd.k. pētersīļu sviestu.